De interieurradiator in veel VAG auto’s (VW/Audi/Seat/Skoda) is gevoelig voor lekkage. De oorzaak is een beugel die na verloop van tijd losser gaat zitten. Dit is dus ook bij mijn auto gebeurd. De garage gaf al aan dat dit een heel bekend probleem is als de auto wat ouder wordt. Tijd om het probleem structureel aan te pakken.
De oude beugel is gemaakt van aluminium en is niet heel stevig. Deze beugel moet wel van aluminium zijn gemaakt want de buis is ook van aluminium gemaakt. Als je een ander metaal gebruikt, dan krijg je galvanische contacterosie. Dit is op te lossen met een isolator of door het potentiaalverschil laag te houden. Aluminium bewerkt zich gewoon gemakkelijker dan staal. Daarom kies ik ervoor om het opnieuw in aluminium uit te voeren.
Om het lekkageprobleem op te lossen heb ik zelf een andere beugel gemaakt van aluminium. De oude beugel is te dun dus het is zaak om een stevigere variant (dikker) te maken. Hiervoor ben ik langsgereden bij Staalmarkt in Hapert. Hier heb ik een strip uit de afvalbak gehaald die 10 mm dik is. Ik had wel een lage prijs verwacht omdat het een stuk restmateriaal was, maar ik mocht toch wel fijn 15 euro aftikken. Ik heb eigenlijk geen idee of dit een goede prijs is of niet.
Met een centerpons de positie van het gat bepaald. Gebruik een goede snelheid van de boormachine. Als de snelheid goed is dan ziet het slijpsel er ongeveer zo uit. Ook als het boortje bot is, dan kan invloed hebben op het resultaat. Met de correcte snelheid en een scherp boortje hapt de boor niet zo snel en werk je een stuk makkelijker.
Hierna heb ik met een slijptol het overbodige materiaal weggeslepen. Ik heb gezorgd voor gehoorsbescherming een bril en lederen werkhandschoenen. Als je echter een ander metaal gaat slijpen dan komen er heel hete stukjes metaal vrij. Het is niet handig om dit te doen met een korte broek, overal op mijn benen zaten plekjes die verbrand waren ;-( Ook mijn gezicht is niet helemaal gespaard gebleven . .. Misschien toch maar eens een freesmachine knutselen, nieuw project?
Bij het passen kwam ik er achter dat 10 mm eigenlijk te dik is. Met een dremel heb ik een randje weggehaald zodat de beugel strak om de buis past. Hier een foto van het resultaat.
Bij de Seat dealer in Veldhoven heb ik nieuwe O-Ringen besteld met artikelcode: N 908 905 01. Daar bovenop heb ik bij de montage een vloeibare pakking gebruikt die een temperatuur van -50 tot 300 graden C aan kan. Deze pakking is blijvend elastisch.
De vorige keer dat ik het lek had geconstateerd, had ik een aftermarket radiator ingebouwd. Hierbij gaf de radiator een onaangename geur af. Op de radiator was tochtstrip geplakt om de kieren op te vullen. Het is mogelijk dat de lijmlaag van teze tochtstrip deze geur produceerde, maar het kan ook zijn dat de radiator zelf (plastic onderdelen) de veroorzaker was. Om dit allemaal uit te sluiten heb ik weer de originele radiator gebruikt en deze helemaal schoon gemaakt. De tochtstrip heb ik op de radiator behuizing geplakt om zeker te zijn dat de lijmlaag niet gaat stinken.
Ook bij het andere deel van het radiatorhuis heb ik tochtstrip gemonteerd:
Na de montage ziet de bak er alsvolgt uit. Er horen eigenlijk 6 klemmetjes rond de bak, maar ik ben er ergens 2 kwijt geraakt. Misschien kan ik ze nog wel ergens vinden anders bestel ik wel nieuwe.
Bij het werken aan het koelsysteem is het handig om de slangen af te klemmen. Hiervoor is handig gereedschap verkrijgbaar. Mijn favoriete leverancier is de Turck automaterialen.