Dubbelglas zelf plaatsen is helemaal niet zo moeilijk. Je moet even de spelregels kennen. Dit artikel helpt je snel op weg. Als je de spelregels kent, dan is het eindresultaat hetzelfde als bij de glasboer. Het resultaat wordt zelfs nog eens beter als je het houtwerk goed aanpakt.

Dubbelglas zelf plaatsen

Let er echter wel op dat dit een potentieel gevaarlijke klus is. Doe het alleen als je een heel ervaren klusser bent. Modern glas bestaat uit meerdere lagen en dit maakt het geheel best wel zwaar. Tevens heeft het glas rondom scherpe randen.

Op dubbelglas zit meestal 10 jaar garantie, maar dan moet wel aan de plaatsingsinstructies (NEN 3576 en NPR 3577) worden voldaan. Als het dubbelglas met zijn voeten in het water staat dan raakt het na verloop van tijd lek. Je krijgt dan vermindering van het doorzicht, condensvorming of grauwwaas.

Heb jij ook de ballen gehad om jouw eigen dubbelglas volgens onderstaande instructies te plaatsen, laat dan een reactie achter. Ik ben heel benieuwd.

Op zolder heb ik zelf een kamer en die heeft nog enkel glas. In de winter condenseert er heel veel water op de ruit met als resultaat schimmel op de muur onder het raam. De oplossing is, of verwamen, of dubbelglas en ventilatie plaatsen.

Alleen, hoe weet je nou hoe het nou echt moet? Misschien kan dit artikel een tip van de sluier lichten. LET OP, dit is zoals ik het heb gedaan. Dit hoeft niet per se de beste methode te zijn. Gebruik van instructies is op eigen risico!


Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Let op, kans op snijwonden.

Materialen:
Dubbelglas
PH band
Kunstof glasblokjes
Speciale glaskit bijvoorbeeld Topseal
Sop om kit nat te maken (Andrelon iedere dag shampoo aangelengd met water in een spuitfles)
Ventilatierooster (optioneel, maar wel aan te raden)
Oud stuk zeil of handdoek
Schilderstape

Gereedschap:
Stanleymes
Hamer
Nijptang
Ladder / keukentrap (optioneel)
Beschermende kleding handschoenen en een veiligheidsbril
Twee Zuignappen


In het kort de stappen die nodig zijn om dubbelglas te plaatsen:

 

Oude (dubbel)glas verwijderen

Leg een oud stuk zeil of een oude handdoek onder het raam dat bewerkt wordt. Tijdens het werken komt er veel oude kit en mogelijk ook glassplinters vrij.

Trek de beschermende kleding aan. Doe dit in de zomer zeker niet in een korte broek maar draag degelijke kleding waar het glas minder makkelijk doorheen kan snijden. Dit verlaagt de kans op letsel aanzienlijk. Een scherp stuk glas kan ook door een spijkerbroek snijden. Bij het loshalen van het glas kunnen er glassplinters vrijkomen, draag dus ook een bril. Oh ja, handschoenen (van die stevige lederen variant) zijn ook wel “hand”ig.

Om het oude glas te verwijderen begin je met het doorsnijden van de kitlaag tussen het glas en de glaslatten en ook tussen het glas en het kozijn. Verwijder hierna de glaslatten, let op, de glasplaat kan nu ieder moment eruit vallen, bijvoorbeeld door een windvlaag. Doe dit voorzichtig en probeer de glasplaat heel te houden. Dit scheelt een hoop opruimwerk.

Tip. Maak met schilderstape twee kruizen in de vorm van een + en een x. Doe dit aan beide kanten. Als de glasplaat nu breekt, dan blijft alles aan elkaar hangen en scheelt dit een hoop scherven.

Schilderwerk controleren

Bij dubbelglas is het cruciaal dat de kit tussen de glasplaten droog blijft. Eventueel gelekt water moet dus weg kunnen stromen. Ook betekent dit dat het schilderwerk in goede staat moet zijn.

Maak het kozijn schoon en controleer of de het schilderwerk in goede staat is. Als het kozijn rot is, vervang dan de rotte delen en zorg ervoor dat de boel strak in de lak staat. Zeker als er eerst enkel glas in zat, is de conditie van het houtwerk meestal niet optimaal.

Bestellen van het dubbel glas

Meet eerst de maten van het kozijn op. Doe dit nadat je de latten hebt verwijderd, anders meet je mogelijk de verkeerde maat. Vooral aan de onderkant loopt het hout soms schuin af. Hierdoor kom je op een andere maat uit voor de sponnig.

De speling van het glas moet 4 mm rondom zijn. Trek dus 8 mm van de afmeting van het kozijn af. Kijk of het kozijn haakse hoeken heeft. Zo niet dan moet de maat van het glas nog kleiner worden. Het glas is namelijk perfect rechthoekig en moet op alle plaatsen een afstand van 4 mm hebben. Dit voorkomt mechanische stress en inklemming van het glas.

Bepaal de dikte van het glas. Aan de kust is de windbelasting veel hoger en is er dikker glas nodig. Op de site van Cura-glass staat een handige calculator. Een standaard veel gebruikte maat is binnenzijde 4mm, spouw 15 mm, buitenzijde 5mm. Dit geeft (opgeteld) een totaal van 24 mm.

Het glas heb ik besteld bij: Swinkels glas. Deze leveren ook aan particulieren. Het was ook mogelijk om online goedkoper glas te krijgen, maar dan krijg je verzendkosten. Het zelf ophalen was ongeveer net zo duur, en je kunt gelijk terecht voor vragen. Ze zijn er echt heel behulpzaam.

Garantie

Garantie op dubbelglas is alleen van toepassing als het glas volgens instructies is geplaatst.

 • Bij het beglazen dienen de Nederlandse Norm NEN 3576 ‘beglazen van kozijnen, ramen en deuren’ en de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 3577 ‘beglazen van gebouwen’ in het algemeen uitgangspunt te zijn.
 • Over het algemeen mag je verwachten dat de fabrikant garandeert dat er geen vermindering van doorzicht zal optreden door condensatie, aanslag op of aantasting van de glasbladen aan de spouwzijde. De garantie geldt voor een bepaalde periode (meestal 10 jaar) vanaf de productiedatum.
 • Controleer 1 x per jaar uw dubbelglas en montage. Let vooral op de kitverbinding tussen het glas en de glaslat/kozijn.

Bij de Bouwmaat heb ik een beglazing set  gekocht. Helaas verkopen deze niet aan particulieren. De inhoud van deze set (Bouwmaat; Feb. 2014; € 5,95):

 • 2 x Glasband (PE celband, zelfklevend).
 • Kunststof glasblokjes.
 • 2 stuks 100x20x1
 • 2 stuks 100x20x2
 • 2 stuks 100x20x4
 • 2 stuks tunnelvormig 100x22x4/8
 • 2 stuks 100x26x1
 • 2 stuks 100x26x2
 • 2 stuks 100x26x4
 • 2 stuks tunnelvormig 100x26x4/8
 • Instructies.

Het ventilatierooster heb ik besteld bij Swinkels glas. Dit is een Aralco MultiAir Classic. Hier een link naar de schoonmaakinstructie: https://www.youtube.com/watch?v=3MrP8MiojDY#t=135

Dubbelglas zelf plaatsen – Voorbereidende werkzaamheden

 

Bij een bestaand kozijn, deur of raam; Verwijder het oude glas en maak de sponning zorgvuldig vrij van kit en/of stopverf resten.
Glaszetten-Stap01-Beginsituatie2Glaszetten-Stap01-Beginsituatie

Controleer of het houtwerk in goede staat is. Er mag geen houtrot aanwezig zijn. Dubbel glas is gevoelig voor vochtopname aan de randen.
Glaszetten-Stap01-Beginsituatie3

Vervang delen die rot zijn door nieuw hout, of repareer het met een reparatiepasta. Zoals je hieronder kunt zien heb ik een van de verticale delen vervangen door nieuw hout. Kwestie van hetzelfde profiel namaken met een bovenfrees en zorgen dat de hoeken gelijk zijn. Gebruik altijd hout dat compatible is. Als de rest van het kozijn van zachthout is, is het niet handig om de vervangingsdelen in hardhout uit te voeren. Deze verschillende houtsoorten gedragen zich anders bij verschillende temperaturen. Het hout gaat dan meer werken en er komt meer mechanische stress op het schilderwerk.
Glaszetten-Stap02-NieuwKozijnprofiel1Glaszetten-Stap02-NieuwKozijnprofiel2

Glaszetten-Stap03-IMAG1949Glaszetten-Stap03-IMAG1950

Schilder het kozijn 2 keer met een primer. als je het helemaal goed wilt doen, ook 2 keer aflakken. De delen waar het glas komt, kun je later niet meer bij om te lakken.
Glaszetten-Stap04-Schilderen-primer

Controleer of alles aanwezig is voor de plaatsing. Denk hierbij aan:

 • Veiligheidsbril
 • Dikke lederen handschoenen
 • Glasband (PE celband)
 • Kunststof glasblokjes
 • Kitpistool.
 • Een tube topseal of siliconenkit (Bouwmaat; Feb 2014; € 5,55).
 • Plaatsingsprofiel NPR-G5 (Karko glashandel; Feb 2014; € 5,99/meter, alleen per handelslente van 6 meter).
 • Plaatsingsprofiel NPR-G6. Ik ben nog op zoek naar een leverancier.
 • Plaatsingsprofiel NPR-G15. http://www.alushop.nl/index.php, je hebt hier wel verzend en kleine order kosten.
 • Glaslatten
 • Glasdrager (optioneel). Verkrijgbaar bij de betere automaterialenhandel.
 • Leveranciers glaslatten:
 • https://tuinenbouwmarkt.nl/aluart-aluminium-overige-producten-3
 • http://www.alushop.nl/aluart.php?artikel_id=021015
Dubbelglas zelf plaatsen


Plaats het profiel. Zorg voor ontluchting van de sponning. Boor hiervoor 2 gaten van 8 mm doorsnede, of gebruik een opengewerkte glaslat aan de onderkant. Het is ook mogelijk een opzetprofiel te gebruiken met ingebouwde ontluchting.
Glaszetten-Stap05b-Profiel-geplaatst

Plak het celband en zorg ervoor dat er 3 – 4 millimeter overblijft voor de kitrand.
Glaszetten-Stap05c-Celband-geplaatst

Leg de glasblokjes 1/4 van de zijkant. Plaats altijd 2 blokjes onder het glas, niet minder, maar zeker niet meer.
Glaszetten-Stap05d-Glasblokje

Plaats het dubbelglas. Bij het plaatsen van het glas controleer of de speling aan alle zijden rond de 4 a 5 mm is. Om er voor te zorgen dat het glas er niet uitvalt heb ik even een lijmklem geplaatst om het glasrechtop te houden. Zorg dat je hierbij het glas niet stuk klemt.
Glaszetten-Stap05e-Plaatsen-glas1Glaszetten-Stap05e-Plaatsen-glas2

Schilder de glaslat met primer (Of koop latten die al in de primer staan. Vergeet dan niet alsnog de uiteinden in de primer te zetten). Ook deze kun je netjes aflakken zodat deze nog langer meegaan. Plaats celband op de glaslat.
Glaszetten-Stap05f-Celband-op-glaslat

Plaats eerst de bovenste glaslat, dan de onderste en dan pas de linkse en rechtse glaslat.
Glaszetten-Stap05g-Bovenste-glaslat

Glaszetten-Stap05h-Onderste-glaslat

Glaszetten-Stap05i-Linkse-glaslat1Glaszetten-Stap05i-Linkse-glaslat2

Kit de buitenkant met speciale glaskit.
Glaszetten-Stap05j-Buitenkant-kit1Glaszetten-Stap05j-Buitenkant-kit2

Let erop dat er voldoende kit in de ruimte komt. Onderstaand is een voorbeeld waarbij er niet voldoende kit in de ruimte is aangebracht. Beweeg de kitspuit langzaam zodat er voldoende vulling tussen de glaslat en glas aanwezig is. Bij deze kitrand heb ik extra kit bijgespoten.
Glaszetten-Stap05j-Buitenkant-kit3

En verwijder de overtollige kit met een nieuw mesje.

Laat het glas 24 uur met rust zodat de kit goed kan uitharden. Schilderwerk gaat een stuk langer mee als je het schoon houdt. Heb je dus een kozijn bijvoorbeeld op zolder, maak het dan één keer per jaar schoon met een sopje. Dit komt ten goede aan de levensduur van de laklaag, en is ook beter voor het dubbelglas. Zoals eerder gezegd houdt dit glas er niet van om natte voeten te krijgen.

Tips voor ventileren

Wat kunt u doen om de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren?
Hieronder leest u enkele tips die u daarbij kunnen helpen.

 • Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft.
 • Maak roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken. Spinnenwebben of bladeren kunnen de roosters eveneens afsluiten.
 • Controleer of de ventilatieroosters in de gevel nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat uw kruipruimte en spouwmuren droog blijven.
 • Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zodat het overtollige vocht in uw keuken wordt afgevoerd.
 • Let op het filter in uw afzuigkap. Door vervuiling neemt de capaciteit van het toestel af. Vervang de kunststoffilters op tijd. Als u een metalen filter heeft, maak deze dan schoon met een sopje of was hem in de vaatwasser.
 • Als u klaar bent met douchen, zet dan even een raam open of de ventilator aan.
 • Wordt er in huis gerookt? Zorg dan voor extra ventilatie, door de centrale ventilatie hoger te zetten, ventilatieroosters verder open te zetten of een raam te openen.
 • Als u de mogelijkheid heeft, kies dan bij een nieuwbouwhuis of bij renovatie van uw woning voor een ventilatiesysteem, dat u zelf kunt afstemmen op uw behoefte aan frisse lucht. Een systeem met warmte-terugwinning heeft de voorkeur, omdat de warmte van de afgevoerde lucht dan weer gebruikt wordt om frisse lucht te verwarmen.
 • Heeft uw woning mechanische ventilatie? Laat deze periodiek reinigen, bijvoorbeeld gelijktijdig met de controle van uw cv-installatie. In de ventilator kan vuil en vet zich ophopen.

 

Termen/vragen/aandachtspunten:

 • Sponningmaat; Dit is de binnenmaat van het kozijn waar het glas in komt. De glasmaat is sponningmaat min speling. De speling is 8mm horizontaal en 8mm verticaal.
 • Spouw; Isolerend glas bestaat uit 2 glasplaten met daartussen de spouw, gevuld met droge lucht of gas. De glasplaten zijn verbonden door een organische randafdichting.
 • HR++ coating; Deze coating zit aan de spouwzijde van de binnenruit. Als je een vlammetje op 10 cm aan de binnenzijde van de ruit houdt, zal de 2e vlam een andere kleur hebben.
 • Welke kant buiten? Stickerzijde altijd buiten tenzij erop staat “deze zijde binnen”. Vaak staat op de sticker ook wat boven en onder is.
 • Waarom verschillende ruitdiktes; Twee ruiten met een verschillende dikte hebben een verschillende trillingfrequentie en hierdoor een betere geluidsdemping. De dikste ruit word buiten geplaatst, deze heeft een hogere weerstand tegen windbelasting, en dus minder kans op lekken langs de kitvoeg. Het verschil in dikte heeft ook een functie op de doorzichtigheid, als je erg schuin op twee gelijke dikten zou kijken zouden deze een olievormig beeld geven (kleurige kringen). Dit wordt vermeden door twee verschillende dikten van glas te gebruiken.
 • Kitten; Kit scheef af, van het raam aflopend. Hierdoor wordt condenswater afgevoerd.
 • Transportrisico; Controleer op schade bij levering. Meld schade direct (zeker binnen 24 uur) schriftelijk aan de leverancier. Transportschade wordt niet vergoed als het glas al geplaatst is.
 • Zorg dat de speling overal 4 mm is. Gebruik stelmateriaal. Zet de ruit op kunststof stelblokjes.
 • Kit is soms niet verenigbaar met de randafdichting. Zorg er dus altijd voor dat de kit niet in contact komt met.
 • Let op, hang en sluitwerk moet geschikt zijn voor het toegenomen gewicht van dubbelglas.
 • Glaslatten tegenwoordig alleen aan de binnenkant plaatsen. Hierdoor voorkom je vochtindringing in het kozijn.
 • Bewaar de stickers, hierop staat de productiedatum en productiecodes.

Ventilatie eisen (nieuwbouw, volgens NEN 1087):

KamerVentilatieMinumum ventilatie
Woonkamer1 dm3/s per m2 netto
vloeroppervl.
21 dm3/s
Slaapkamer, hobbykamer,
studeerkamer
1 dm3/s per m27 dm3/s
Keuken in open verbinding
met andere ruimte(n)
1 dm3/s per m221 dm3/s
Keuken21 dm3/s
Badkamer, wasruimte,
droogruimte
14 dm3/s
Toilet7 dm3/s

 

5 thoughts on “Dubbelglas zelf plaatsen

 • 2016/12/22 at 21:47
  Permalink

  Een erg uitgebreide beschrijving. Ik ga binnenkort mijn voordeur (uit de jaren ’60, met glaslatten aan de buitenkant 🙂 ) van gelaagd dubbelglas voorzien. Ik zal ook de scharnieren moeten vervangen. Deze handleiding vat alles samen dat ik verder op het web heb gevonden.
  Bedankt!

  Reply
  • 2017/01/11 at 13:44
   Permalink

   Heel graag gedaan, dit is dan ook de reden dat ik alles online gooi.

   Als de glaslatten aan de buitenkant komen, gebruik dan eentoerschroeven. Dit houdt de man met de schroevendraaier aan de goede kant van de deur. Helaas, als je daarna nog iets moet aanpassen, ben je de sjaak en zijn ze best lastig te verwijderen. Eerst natuurlijk een proefmontage doen met gewone schroeven!

   In het verhaal had ik hier geen aandacht aan gegeven. De klus die ik zelf thuis heb gedaan is op zolder en hier verwacht ik niet snel een man met een schroevendraaier.

   Veel succes met de klus, mocht je vragen hebben, je weet me te vinden.

   Reply
 • 2018/11/21 at 10:06
  Permalink

  De beschrijving is inderdaad heel uitgebreid. Ik was altijd al benieuwd naar hoe dit gedaan wordt. Volgende week laat ik mijn glas in mijn voordeur vervangen door een expert. Ik durf het namelijk zelf niet aan. Toch was ik nieuwsgierig naar het proces!

  Reply
  • 2018/11/21 at 10:10
   Permalink

   Als je echt nieuwsgierig bent, sta je er volgende week met je neus bovenop. Misschien doet de expert het heel anders dan hierboven is beschreven 😉 In eerste instantie zag ik er wel tegenop, maar uiteindelijk is alles gemakkelijk als je eenmaal weet hoe het moet.

   Wat me nog steeds tegenvalt is het kitten. Dit blijft moeilijk.

   Reply
 • 2023/05/15 at 19:15
  Permalink

  Mooi, aantal blokjes en ontluchting wist ik van schilder (buurman in de straat) maar wilde ik ook controleren. Mooie site voor “doe het zelf”. Bedankt.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.