Ik heb net een nieuwe ventilatie box binnen als vervanging van de oude ventilatie unit. De oude maakt veel herrie en verbruikt veel meer energie dan nodig is. En wat doen we als we een nieuw speeltje binnen hebben? Open slopen natuurlijk en kijken wat erin zit.

Itho_AllComponents

Itho heeft een totaalconcept voor ventileren. Niet ventileren is heel slecht. Te veel ventileren kost energie. Het is mooi om hierin een balans te vinden. Er wordt vaak gezegd dat je met ventileren meer gaat stoken, maar dat is maar gedeeltelijk waar. Het kost namelijk minder energie om droge lucht te verwarmen.

Op de centrale ventilatiebox kunnen 20 zenders worden aangesloten. Dit kunnen eenvoudige zenders zijn met 4 drukschakelaars. Deze schakelaar is er in 2 varianten, met timer schakeling of met een “niet thuis” optie. Er zijn ook modules die op basis van CO2 of vochtgehalte kunnen ventileren.

Als je interesse hebt, op de site http://klusspullen.nl kun je deze spullen bestellen. Doe jezelf een plezier en gebruik de volgende kluscode: 84525851. Hierbij krijg je 5% provisie op jouw eerste levering.

Eigenlijk wil je ook niet besparen op ventilatie. Te veel vocht en of CO2 is gewoon niet prettig. Om een mooie mix te vinden heb ik besloten om zelf iets te gaan knutselen. Mijn ventilatiebehoefte is niet te vangen in een standaard oplossing. Als ik in bed lig, mag het ding helemaal geen herrie maken, helemaal uit dus. Als ik in bad lig, mag ie wel wat doen, maar ik wil geen gezoem aan mijn kop. Als ik op de wc zit, dan zou het mooi zijn als ie ook methaan gas kan meten, dan weet ie dat ie wat langer mag afzuigen.

Er is tevens een uitbreidingsprint ADD-I2C beschikbaar. Hiermee is het mogelijk is om de unit via I2C traploos aan te sturen. Hier volgen de foto’s:

ADD-I2C Top
ADD-I2C Top

ADD-I2C Bottom
ADD-I2C Bottom

Met dank aan tweaker Bastiaan voor de foto’s.

Componenten zoals ik ze van de foto heb herkend:
ATMEGA 8 16AU
ET110? (Moet een optocoupler zijn)
PJ3166 (Denk dat dit condensatoren zijn)
De rest moet ik nog even uitzoeken. Tevens wil ik uitzoeken wat de functie is van de signalen op de connector op de onderkant. Daarna nog even uitzoeken welk protocol hier wordt gesproken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.