Sinds enige tijd heb ik een nieuwe collega. Deze kan niet tegen muziek op de kamer, en ik kan niet zonder. Op het internet heb ik gezocht naar mogelijkheden voor persoonlijke muziek. Er zijn 2 opties uitgekomen.
- Gericht geluid dmv een parabool
- Gericht geluid met ultrasound geluid (gebruikt ultrasoon geluid > 90 dB)
- Hoofdtelefoon (daar krijg ik last van na langdurig gebruik)
Na wat uitzoekwerk heb ik besloten voor 1e optie. Een parabool met een speaker in het brandpunt. Voor deze parabool wil het vacuummolding procede gebruiken. Hiervoor het je een vacuumtafel nodig en hier gaat deze pagina over. Het vacuummolding procede zal ik gedetailleerd beschrijven als het zo ver is.
LET OP, dit is zoals ik het heb gedaan. Dit hoeft niet per se de beste methode te zijn. Gebruik van instructies is op eigen risico!
Instructies
Bij de Gamma in Son en Breugel heb ik een MDF plaat gekocht van 244 x 122 cm, 18mm dik. Bij deze Gamma is het zagen van de platen gratis (ook bij complexe tekeningen, zolang het recht zaagsnedes zijn). De minimale breedte van de plaat is iets van 23 cm, anders valt de plaat tussen de afstandshouders.
Aftekenen van de dimensies op het MDF
Ik heb en lange waterpas gebruikt. De zool van deze waterpas is gefreesd en is perfect recht. Deze heb ik volgeplakt met schilderstape. Daarna een rolmaat erop vastgeplakt en de afstandsmaten makkelijk op de tape over te tekenen. Streepjes staan op iedere 2,5 cm. In totaal heb ik 32 streepjes op de waterpas getekend.
Op bovenstaande foto zie ik nu pas dat de standaard niet volledig was uitgeklapt, gelukkig heb ik het overleefd 😀
Hierna ben ik aan de slag gegaan op de MDF plaat (90 x 90 cm). Er kunnen kleine afwijkingen zitten tussen de streepjes op de waterpas. Houd daarom de orientatie van de waterpas altijd hetzelfde. Zet links op de waterpas een markering en zorg dat tijdens het aftekenen deze markering of links of beneden zit.
Gebruik een of twee lijmklemmen om de waterpas vast te zetten. Een klem is in principe voldoende, de andere kant kun je met een hand vasthouden. Ik moet toch een keer van die grote knijpers halen ipv de klemmen, de klemmen werken namelijk best wel onhandig als je ze veel moet verplaatsen . ..
De streepjes zijn gezet met een vulbaar potlood, en die smeer je makkelijk uit als je erover veegt met de waterpas of iets anders. Voordeel is wel dat straks de restjes weg zijn te gummen voor een strak resultaat.
Het centreren, boren en afbramen
Zo, alle 1024 kruisjes zijn gezet (dat zijn dus 2048 streepjes . .. Nu kan het boren beginnen. Ik heb een 3 mm spiraalboortje voor hout gebruikt. Nadat ik 2 rijen geboord had, kwam ik erachter dat er aan de onderkant van de plaat flinke kraters waren ontstaan.
Bij het vervolg van de gaatjes heb ik onder de plaat een strookje MDF gelegd. Hierdoor blijft de onderkant van de plaat ook netjes. Door steeds een ander stukje van de ondersteunende strook te gebruiken is er zo min mogelijk plaatmateriaal verspild.
Ik vond het moeilijk om het boortje precies op het kruisje te zetten. Als centerpons heb ik een parker genomen. Om deze schroef heb ik schilderstape gewikkeld want anders is het best wel scherp om vast te houden. Een spijker was niet scherp genoeg om op een plek te blijven staan.
Met de parker heb ik 960 keer hamertje tik gedaan. Deze gaatjes dienen als centerpunt voor het boren. Voor het gemak heb ik 2 ledlampen gebruikt zodat ik twee keer een schaduw had. Hierdoor was het makkelijker om precies het kruisje te raken.
Met dit boren ben je wel een paar avonden bezig. Als je geluk hebt, ken je iemand met een CNC machine, maar deze had ik niet tot mijn beschikking. Dit kan een leuk toekomstig project worden. Na het boren van 1024 gaten kan ik vertellen dat je een vacuumtafel van deze afmeting maar een keer in je leven maakt.
Na het boren heb ik de bovenkant afgebraamd met een speciaal hiervoor bedoeld stuk gereedschap.
De tafel begint toch wel zwaar te worden, toch maar even wat handvatten maken. Deze kan worden geintegreerd in de binnenste rand.
De waterpas is toch wel handig als geleiding. Vastzetten met wat lijmklemmen en dan meters maken. Voor de decoupeerzaag moet je gaatjes boren, anders kun je niet ergens midden in de plaat beginnen. Bij de vorige klus heb ik een decoupeerzaag aangeschaft. Deze heeft verlichting en een optie om het zaagsel weg te blazen. Dit is handig als de stofzuiger niet past.
De handvatten zijn rond gefreesd. De delen sluiten ook mooi op elkaar aan . ..
Nog wat lijm erop flotsen en vastklemmen. Ik heb snelwerkende lijm gebruikt, die na 5 – 12 minuten klemmen vast zit. Pas na 24 uur is de lijm sterk genoeg om te belasten.
Helaas zag ik pas te laat dat de binnenkant van de handvatten nog niet was afgerond. Met een beetje geluk kan ik er nog bij met de frees.