Op zolder heb ik een nieuwe dakdoorvoer gemaakt voor de wasdroger. Hier wat impressies:

Dakdoorsteek


LET OP, dit is zoals ik het heb gedaan. Dit hoeft niet per se de beste methode te zijn. Gebruik van instructies is op eigen risico!


Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld.

Materialen:
Dakdoorvoer
Dakpan-deel
Beugel voor de pijp
Pur/Afdichtrubber

Gereedschap:
Potlood
Oscilerende zaag/Decoupeerzaag/Speedboor+Accuboor
Lang uitschuifbaar stanleymes
Schroevendraaier
Ladder
Klimtuig met geschikt touw

Stap 1
Om te beginnen, gebruik een klimgordel en maak het touw aan een stevige plaats vast. Ik heb het touw aan de draagbalk van het dak vastgemaakt. Zorg ook dat je altijd de gesp vastdraait. Ik heb mijn gordel bij Decathlon gehaald.

Stap 2
Begin met het bepalen door welke dakpan de dakdoorsteek wordt geplaatst. Gebruik nooit de uiterste pan op het dak. Het gat gaat meestal door het midden van een dakpan. Kijk ook effe of aan de binnenkant de slang geen obstakels tegenkomt.

Stap 3
Bepaal welk type dakpan je hebt. Neem een foto en neem hem mee naar de bouwmarkt. Vaak worden snelpannen gebruikt en hiervoor is een universele dakdoorvoer beschikbaar. Indien deze niet past, is er ook een universele doorvoer beschikbaar die op maat en vorm gemaakt kan worden. Plaats het dakpan-deel en kijk of hij goed aansluit.

Stap 4
Gebruik een waterpas of een schietlood om te bepalen waar het gat geplaatst moet worden. Teken de afmeting van het gat op het dakbeschot.

Dakdoorsteek01

Dakdoorsteek02

Stap 5
Verwijder het dakpan-deel en zaag het gat uit. Begin met een te klein gat en maak het passend op met een stanleymes. Test steeds met de buis erdoor en zorg ervoor dat deze waterpas staat.

Dakdoorsteek03

Dakdoorsteek04

Stap 6
Leg het dakpan-deel weer op zijn plek en controleer of de buis nog steeds netjes past en waterpas staat. De mof van de pijp valt als het goed is soepel over het dakpan-deel. Kijk ook dat er genoeg overlap is, anders krijg je waterlekkage. Check op het laatst nog even of de boel waterpas staat.

Dakdoorsteek06

Stap 7
Maak de boel tochtdicht. Dit kan met pur, maar dan is vervangen of verwijderen van de buis lastig. Gebruik bij PUR altijd een veiligheidsbril. Bij mij is ooit een bus in mijn gezicht ontploft. Wat ook kan is het gebruik van een afdichtrubber. Volgens instructie moet deze afdichtrubber aan de binnenkant worden geplaatst, maar dan past de beugel niet meer.

Dakdoorsteek05

Dakdoorsteek07

Stap 8
Afwerken kan met een plaatje multiplex of mdf. Plaats hierna aan de binnenkant een beugel zodat de buis goed vast zit. Hierna kan de slang aangesloten worden. Dit heb ik gedaan met een tiewrap en hierna wat ducttape.

Dakdoorsteek09

Het eindresultaat:
Dakdoorsteek12

Dakdoorsteek10
Hoppa, weer een klus geklaard.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.